Benieuwd naar de trends voor pensioen voor het jaar 2021? In deze blog valt daar van alles over te lezen. Het spraakmakende onderwerp ‘pensioen’ is immers geregeld in het nieuws. Veel mensen maken zich grote zorgen en vragen zich af hoe het pensioen eruit ziet nadat hij is gestopt met werken en hoe het zich tijdens zijn pensioenjaren zal ontwikkelen. Kunnen de pensioenuitkeringen vanaf pensioenleeftijd nog wijzigen of blijven ze stabiel? De toekomst is en blijft immers moeilijk te voorspellen. Het is daarom dan ook van groot belang om te allen tijde op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de overkoepelende inhoud van het pensioen. Het gaat immers over uw financiële toekomst. Leest u gerust verder.
Het toekomstige pensioenstelsel
De verkiezingen van maart 2021 zijn net alweer een paar weken achter de rug. Nederland heeft zijn stem weer mogen uitbrengen, dit jaar anders dan dat dit normaal gesproken gaat. Hoe het pensioenstelsel er exact vanaf 2026 uit gaat zien, weet niemand. Aan het nieuwe pensioenstelsel wordt nog gesleuteld. Uiterlijk 2026 moeten alle wijzigingen zijn ingevoerd. Overeenstemming met bijvoorbeeld de ondernemingsraad en de werknemers moet al eerder zijn bereikt. In 2024. Goed om te weten dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft over de wijziging van deze belangrijke arbeidsvoorwaarde. De werkgever legt het de gehele pensioentransitie vast in het transitieplan. Het doel van de transitie is een goede oude dag voor zoveel mogelijk mensen. Wat goed is, is voor iedereen anders en hangt natuurlijk volledig af van de persoonlijke situatie waarin iemand verkeert.
De inhoud van het pensioenakkoord
Het pensioenakkoord werd vorig jaar zomer tussen het kabinet en de vakbonden definitief gemaakt. Samenvattend staat in dit akkoord dat de aanvullende pensioenuitkeringen een stuk individueler en flexibeler zullen gaan worden. Minder garanties; indexaties in het ene jaar misschien gevolgd door een noodzakelijke verlaging in een ander jaar en meer keuzemomenten waardoor het pensioen beter aansluit bij de wensen van de werknemer. Lees er meer over in het artikel van pensioenlogica.nl.
De drie pensioenpijlers
Benieuwd naar de drie belangrijkste pijlers van het pensioen in Nederland? Om te beginnen speelt de AOW (Algemene Ouderdomswet) een belangrijke rol. Dit is een vaste uitkering voor iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt. Deze AOW-leeftijd wordt 67 jaar in 2024. Daarna stijgt de AOW-leeftijd (of neemt zij af) al naar gelang de ontwikkeling van de levensverwachting. De tweede pijler wordt gevormd door het aanvullende pensioen, het werknemerspensioen. In een arbeidsovereenkomst wordt er ook meestal een pensioen overeengekomen, de kwaliteit van de regeling is per branche of bedrijf verschillend. De laatste en derde pijler is alles wat iemand zelf kan regelen. Voorbeelden hiervan zijn het eigen spaargeld en inkomsten uit eigen beleggingen. Of een lijfrentevoorziening. De inkomens uit de besproken 3 pensioenpijlers kunnen tegelijkertijd ingaan. Echter verschillend van elkaar kan ook. Dan gaat het echt om maatwerk wat voordeel op kan leveren. Het is verstandig om dan een onafhankelijk pensioenadviseur met u mee te laten kijken naar uw transitieplan.